2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milánó a testékszerek ellen harcol

2003. március 27. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Lombardia harcot hirdetett a szabályozatlan testékszerviselés ellen. Miután a közelmúltban hepatitiszben meghalt egy 24 éves fiatalember, akinek a nyelve egy piercing-beavatkozás után fertőződött el, az észak-olaszországi régió közigazgatása rendelet kibocsátására készül, mely szerint ezentúl csak orvosok helyezhetnek el testékszert, külön erre kijelölt helyiségekben, mert a művelet "sebészeti beavatkozásnak" minősülne. A rendelet azt is előírná, hogy kiskorúak csak szüleik írásos engedélyével szúrathatnák át bármilyen testrészüket. A fülcimpa kivétel: e testrész átszúrása ezután sem igényelne orvosi felügyeletet.

Piercing és tetoválás elvégzésénél a higiénia hiánya a fő kiváltó oka az veszélyes fertőzéseknek, a hepatitisznek vagy a HIV-nek. A lombardiai egészségügyi hatóságok kifogásolják, hogy a piercingelők és azok nagy része, akiken a testékszert elhelyezik, nincsenek tisztában a komplikációkkal. A lombardiai hatóságok véleménye szerint egész Itáliára érvénye rendeletet kéne kiadni, mert túl nagy divat lett a testékszer.

Piercinget a test legkülönbözőbb részein viselnek, a szemöldöktől egészen az intim testrészekig. Orvosok szerint a lehetséges komplikációk közé sorolhatók az idegkárosodások, a funkciózavarokkal járó fertőzések és sebhelyek. Az is előfordul azonban, hogy az illetőknél súlyos allergiát okoz a felhasznált anyag. (mti, apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS