2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Butábbak a vallásos emberek?

2013. augusztus 14. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

A vallásos emberek kevésbé intelligensek, mint az ateisták, derül ki több évtizedre visszanyúló tudományos kutatások metaelemzéséből – írja a The Independent a Personality and Social Psychology Review szakfolyóiratban közzétett tanulmányra hivatkozva.

Az első ilyen jellegű metaelemzésben összesen hatvanhárom, 1928 és 2012 között készült tanulmányt összegeztek a kutatók, ezek közül ötvenháromból az derült ki, hogy a vallásos hit negatívan befolyásolja az intelligenciát, míg tízből az, hogy a hit pozitívan hat az IQ-ra. A felmérés szerint más tényezők, mint a nem vagy az iskolázottság nem befolyásolják a vallásos hit és az intelligencia közötti különbséget.

Miron Zuckerman, a Rochester Egyetem tanárának az irányításával készült elemzésből többek között az derül ki, hogy minél intelligensebb egy gyerek, annál valószínűbb, hogy elfordul a vallástól. Egy 1921-ben elindított, és a bevont személyeket egy életen át követő vizsgálatban - ezerötszáz, 135-ös IQ feletti gyerekről van szó -, arra az eredményre jutottak, hogy idősebb korban ezek a személyek sokkal kevésbé voltak vallásosak, mint az átlagpopuláció.

Az elemzés szerint egyébként a vallásos hit az életkorral is összefüggésben van, az egyetem előtt álló generációknál a legalacsonyabb. A tanulmányok elemzése szerint a negatív összefüggések leggyakoribb magyarázata, hogy a vallásos hiedelmek irracionálisak, tudományosan nem magyarázhatók és nem tesztelhetőek, ezért az intelligensebb emberek kevésbé fogadják el őket. (independent.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS