2019. június 24. hétfőIván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emléktáblát avattak Erőss Zsolt tiszteletére a Békás-szorosban

2013. július 09. 09:12, utolsó frissítés: 09:14

Emléktáblát avattak Erőss Zsolt hegymászó emlékére a Békás-szorosban lévő Oltár-kő tetején. Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye, Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője, valamint több mint ötven hegymászó és tisztelő jelenlétében szombaton avatták fel a táblát.

Wass Albert Üzenet haza című versének elszavalása után Domokos Jenő evangélikus lelkész tartott igehirdetést, és emlékezett meg Erőss Zsoltról és Kiss Péterről. Az emléktáblán is a vers egy részlete olvasható: „Üzenem az otthoni hegyeknek: ...A víz szalad, a kő marad, a kő marad...”Kiss Péter és Erőss Zsolt idén május 21-én az India és Nepál határán lévő Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának meghódítása után lefelé ereszkedett, amikor Erőss Zsolt az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajosnak kimerültségről, állapotának gyengüléséről számolt be.

A lejjebb haladó Kiss Péter még valószínűleg visszament Erőss Zsoltért, majd együtt indultak el lefelé. Útközben azonban eltűntek: Kiss Péter valószínűleg lezuhant, holttestét fotóról azonosították, Erőss Zsoltot nem találták meg. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Kiss Péter hegymászót a sportszerű cselekedeteket elismerő fair play-díjra jelölte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS