2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ittas" szemüveggel figyelmeztetnek a részeg vezetés hatásaira Szatmárnémetiben

2013. július 05. 13:07, utolsó frissítés: 14:19

Csütörtökön mutatták be azokat az „ittas”szemüvegeket Szatmárnémetiben, amellyel a részeg vezetés hatásaira figyelmeztetik az autósokat. Előbb az AGO sofőriskola tanulóinak mutatták meg a Drunk Busterst, az alkoholos befolyásoltságot szimuláló optikai eszközt a Szatmár Megyei Rendőrkapitányság munkatársai, majd az utcán a találomra megállított autósoknak is szemléltették az alkoholfogyasztás hatását. A rendőrök emellett ismertették az alkohol hatásait az sofőriskola tanulóival, emellett pedig ittas vezetés okozta balesetekről is mutattak videókat.

Simona Săndulescu, a Szatmár Megyei Rendőr-kapitányság bűnmegelőzési irodájának munkatársának elmondása szerint a négy szemüvegből álló szettet két hete szerezte be a rendőrség, és összesen 35 ezer lejt fizettek ki értük. A szemüveg viselése mozgáskoordinációs problémákat okoz a józan embereknél is, a viselői torzítva látják a környezetüket, hasonlóan ahhoz, mint amikor be vannak rúgva.Simona Săndulescu elmondása szerint az remélik, hogy mindazok akik tesztelték a szemüveget rájönnek, hogy milyen nagy felelősség vezetés közben alkoholt fogyasztani, mert nem csak a saját és az autóban velük utazókét életét veszélyeztetik, hanem a forgalomban résztvevőkét is.

Egy júniusban bemutatott törvénytervezet megduplázná a maximálisan kiróható börtönbüntetés időtartamát azoknak az autóvezetőknek az esetében, akiknek véralkoholszintje 0,8 ezrelék feletti. A legkevesebb kiróható börtönbüntetés pedig ötszörösére növelnék, azaz 5 évtől 10 évig terjedő börtönbüntetéssel lesznek sújthatók az autóvezetők a jelenleg érvényben levő 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztési időtartamhoz képest.

Az "ittas" szemüveg egyébként nem újdonság, Amerikában már a '90-es évek óta lehet kapni. Magyarországon a rendőrök már korábban is használták:
(informatia-zilei.ro/portalsm.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS