2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kémelhárítás próbált töröltetni egy Wikipédia szócikket

2013. április 08. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva kérte a Wikipédiától egy rádiótoronyról szóló szócikk törlését a francia kémelhárítás. Az online enciklopédia adminisztrátorai nem teljesítették a kérést, arra hivatkozva, hogy nem tudják kellőképpen megindokolni. Az enciklopédia adminisztrátorai kérték a kémelhárítást, hogy pontosítsa a törlési kérelmet, illetve nevezze meg, hogy mely mondatok sértik a nemzetbiztonságot, de erre nem voltak hajlandóak.

Ezek után egy francia nemzetiségű, adminisztrátori jogokkal rendelkező Wikipédia szerkesztőt helyezett nyomás alá a kémelhárítás. A szerkesztő megpróbálta az ügyet a Wikipédia jogászai felé terelni, ám végül beadta a derekát, és törölte a radartoronyról szóló szócikket.

A törlés után a szócikket egy nem francia nemzetiségű szerkesztő helyreállította. Hamarosan elkészült a szócikk angol fordítása is. A francia Wikipédia április hatodikán kiadott közleménye után pedig a sajtó is elkezdett foglalkozni az üggyel. A szócikkben szereplő információk többsége egyébként a Television Loire 7 által Jeansac őrnaggyal, a bázis parancsnokával készített interjúból származik - áll a Wikipédia közleményében. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS