2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A házasság tényleg véd az infarktustól?

2013. február 13. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Kisebb az infarktus kockázata a házasságban élő férfiaknál és nőknél, mint a pár nélkül élőknél – állapították meg a finn Turkui Egyetem kutatói, és hozták nyilvánosságra az eredményeket a házasság hete alkalmából.

Aki magányosan él, annál nemcsak magasabb az infarktus kockázata, hanem az gyorsabban is meghalhat a szívkoszorúerek vérkeringési zavarainak következtében. A nem házas férfiak 51%-a 28 napon belül életét veszti egy szívinfarktus után. Az elváltaknál ez az arány 42%-os, míg a házas férfiaknál csupán 26%.

A nőket még jobban védi a házasság, mint a férfiakat. A kutatás szerint a hajadon nők 43%-a hal meg 28 napon belül egy infarktus után, az elváltaknak 32%-a. A férjezettek csupán 20 százalékánál végződik halállal a betegség.

A finn kutatók ugyanakkor tanulmányuk eredményét korlátok közé is szorították. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek hajlamosabbak arra, hogy egyedül maradjanak vagy elváljanak" – írják a szakértők.

Ráadásul a házas férfiak alacsony infarktuskockázata lehet a házassággal járó előnyök következménye is. Ide tartozik a nőtlenekhez képest jobb anyagi helyzet, az egészségesebb életmód és a nagyobb támogatás. Ezenfelül a tanulmány nem vizsgálta a házasság nélkül együtt élő párokat.

A kutatók tanulmányuk elkészítéséhez a Finami finn adatbank összesen 15 330 infarktusos esetre vonatkozó információit használta fel. Az érintettek kora 35 és 99 év között volt a vizsgálat idejében. Az adatok az 1993 és 2002 közötti időszakból származnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS