2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rendszeres fogalmazásírás a jó házasság titka?

2013. február 08. 14:06, utolsó frissítés: 2013. február 10. 11:01

A vasárnap kezdődő házasság hete alkalmából amerikai kutatók nyilvánosságra hozták a jó házasság titkáról készült felmérésüket: négyhavonta értékelést kell írni a pároknak házasságukról, és akkor kevésbé romlik a kapcsolat.

Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai 120 pár kapcsolatát vizsgálták két éven át. Ezalatt a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást írattak, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni.

A kutatók nem regényeket kértek, csupán pár perc alatt megírható jelentéseket. A fogalmazásokban ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.

Az eredmény: az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második „évzárón" a jelentésírók esetében megállt a „hanyatlás", egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások - bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban - kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket. Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból.

A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint a puszta léte - idézte Finkelt a The Daily Telegraph. Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS