2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lehet jelentkezni marslakónak!

2013. január 11. 09:50, utolsó frissítés: 11:13

Bárki jelentkezhet marslakónak, aki elmúlt 18 éves, nem muszáj vadászpilótának vagy tudósnak lennie - tudatta a Mars One nevű, hollandiai központú nonprofit szervezet, amely azt tervezi, hogy az amerikaiakat megelőzve, már 2023-ra telepet létesít a Marson.

Az elképzelések szerint az első kolónia mindössze négy fős lesz. A jelentkezők közül a kiválasztás legfontosabb feltétele az értelmi szint, a jó szellemi, lelki és testi egészség, illetve az elkötelezettség. A kiválasztottakra az űrút előtt 8 éves képzés vár.

Így képzelik el a jövendőbeli marsi telepet. Fotó: techli.comÍgy képzelik el a jövendőbeli marsi telepet. Fotó: techli.com


"Elmúltak már azok az idők, amikor a hangsebességnél gyorsabban repült órák száma és a bátorság döntötte el, hogy kiből lehet űrhajós. Ma már az a fontos, hogy mennyire jól dolgozik valaki, és hogyan jön ki társaival a hosszú úton" - idézte Norbert Kraftot, a Mars One egészségügy igazgatóját, az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) volt kutatóját a LiveScience című hírhonlap.

A Mars One 2016 és 2021 között egész sor robotküldeményt tervez a Marsra juttatni. A "mesterséges munkások" fogják felépíteni az ember számára lakható Vörös bolygó nevű bázist, hogy 2023-ban az első űrhajósok kulcsra készen vehessék birtokukba az építményt. Utána két évente érkeznek majd újabb marslakók a Földről.

Az nem szerepel a tervekben, hogy a telepeseket vissza is repítenék szülőbolygójukra, azaz az űrhajójegy nem retúr. Ennek ellenére jelentkezőkben nincs hiány, eddig már több mint ezren jelezték részvételi szándékukat.A Mars One tévéadásokban kíván beszámolni a telepesek kiválasztásáról, a bázis megépítéséről és a földi marslakók első éveiről.

A szervezet 2011-ben alakult, és jó néhány repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég - köztük a SpaceX, a Paragon Space Development, a Surrey Satellite Technology, MDA Corporation, Astrobotic Technology - támogatását is megnyerte az expedícióhoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS