2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britanniában betiltották a szaporodás célú klónozást

2001. december 01. 12:33, utolsó frissítés: 2002. október 12. 21:07

Nagy-Britanniában a jövő héttől életbe lép a szaporodás célú klónozás tilalma, miután a brit parlament alsóháza egyhangúlag megszavazta a vonatkozó törvényt.
Az új jogszabály az emberi termékenységről és embriológiáról szóló 1990-ben elfogadott és tavaly módosított törvényben talált hiányosságokat pótolja, miután a közelmúltban a brit felső bíróság megállapította, hogy a pontatlanul megfogalmazott rendelkezés utat nyithat az ember klónozása előtt. Az emberi termékenységről és embriológiáról szóló 1990-ben elfogadott törvény tavalyi módosításával Nagy-Britanniában lehetővé tették a tudósok számára 14 napnál fiatalabb emberi embrió klónozását gyógyászati célokra, hogy elősegítsék örökletes vagy gyógyíthatatlan betegségek leküzdését, sérült emberi szervek gyógyítását. A törvény ugyan továbbra is tiltja, hogy Nagy-Britanniában klónozás útján életre hívott embriót ültessenek az anyaméhbe szaporodási céllal, azaz embert klónozzanak, a törvénylazítást ellenző ProLife életpárti csoport bíróság előtt megtámadta azt, mondván a liberalizálással a kormány lehetőséget teremt "embermásolatok" készítésére.
A brit parlament által elfogatott új törvény bűncselekménynek nyilvánítja, ha "az anyaméhbe olyan embriót ültetnek be, amelyet a megtermékenyítéstől eltérően hívtak életre." A törvény pontosan meghatározza az embrió és a megtermékenyítés fogalmát, és kimondja, hogy a bíróság akár 10 év börtönbüntetéssel sújthat minden olyan orvost, aki Nagy-Britanniában klónozás útján létrehozott embriót ültet be az anyaméhbe.

A törvény megvitatása sürgősségi eljárással zajlott a brit parlamentben, mivel a rendelkezést a kormány a lehető leggyorsabban akarta életbe léptetni, mert a törvény körüli huzavona leállította az embrió-klónozási tudományos kísérleteket, és mert egy olasz nőgyógyász a minap bejelentette, hogy élve a brit jogi kiskapuval, gyermeket kíván klónozni meddő házaspárok számára Nagy-Britanniában. A törvényhozás alsóházában csütörtök éjjel megtartott szavazás előtt a konzervatív párti ellenzék módosító javaslatban kezdeményezte, hogy teljességgel tiltsák be a emberi embrió klónozását, azaz gyógyászati kutatások céljából se engedélyezzék azt. A javaslatot azonban 288 szavazattal 49 ellenében leszavazta az alsóház. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS