2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olaszországból kapja idén a karácsonyfát a Vatikán

2012. november 06. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Az idén a dél-olaszországi Molise tartományból érkezik az óriás karácsonyfa a Szent Péter térre - jelentették olasz hírügynökségek.

Az Appenninekben, 1900 méteres magasságban fekvő és fenyőiről ismert Pescopennataro falu ajándékozza a 28 méter magas fenyőfát, amelyet december 14-én a Vatikán jelképes közepén, a Szent Péter téren állítanak fel.

A karácsonyfát közösen választotta ki a Pescopennataro melletti erdőben a helyi polgármester, a Vatikán műszaki felelőse és az olasz erdészet vezetője. Ugyaninnen érkeznek a Vatikán épületeiben kiállított fák is, és az is, amelyet szokás szerint a római Capitolium-domb lábánál díszítenek fel.

Pompilio Sciulli, az 571-ben alapított, ma 310 lakosú Pescopennataro polgármestere elmondta: a megtiszteltetésen túl az, hogy a fenyő Itáliának erről a részéről kerül a Vatikánba, jelentős idegenforgalmi reklámot jelent a kevéssé ismert Molise számára.

A Szent Péter téri obeliszk és betlehem melletti karácsonyfa-állítást 1987-ben II. János Pál vezette be. Azóta minden évben más-más olasz tartomány, illetve európai ország ajándékozza a fát a Vatikánnak. Tavaly Ukrajnából érkezett a fenyőfa. Székelyföldről 2002-ben kapott karácsonyfát a pápa.

A vatikáni karácsonyfát minden évben több ezer arany és ezüst színű gömb díszíti. Az ünnepek után a fából gyerekjátékok és bútorok készülnek jótékonysági célból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS