2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többet hiányoznak a munkából a dohányosok

2012. november 01. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

A dohányosok egyharmaddal nagyobb valószínűséggel, átlagosan 2,7 nappal többet vannak távol betegség miatt a munkahelyükről, mint a nem dohányzók - állapították meg egy brit tanulmányban.

Az Addiction című folyóiratban közzétett jelentéshez 29 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át, melyeket 1960 és 2011 között készítettek Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Japánban, összesen 71 ezer, köz- és magánszférában dolgozó ember bevonásával.

A kutatók jelenlegi és korábbi dohányzási szokásukról kérdezték az alkalmazottakat, valamint orvosi és munkáltatói feljegyzéseket használtak fel annak nyomon követésére, hogy a felmérések résztvevői milyen gyakran voltak távol a felmérést megelőző két évben.

Jo Leonardi-Bee kutatásvezető, a Nottinghami Egyetem munkatársa és csoportja szerint a jelenlegi dohányosok 33%-kal nagyobb valószínűséggel maradtak távol a munkától a nem dohányzókhoz képest, és átlagosan 2,7 nappal többet hiányoztak évente. A kutatók számítása szerint a jelenleg is dohányzók 19%-kal nagyobb valószínűséggel hiányoztak a munkából a korábbi, már leszokott dohányzókhoz képest is.

"A dohányzásról való leszokás úgy tűnik, hogy csökkenti a hiányzásokat és a munkáltatók számára jelentős költségmegtakarítást eredményez" - foglalta össze Leonardi-Bee és csapata.

A kutatók úgy vélik, hogy az 1,4 milliárd fontos, dohányzással kapcsolatos hiányzás okozta veszteség Nagy-Britanniában a dohányzásnak csak az egyik költsége a munkahelyeken, ide tartozik még a cigarettaszünetek miatti termelékenységcsökkenés és a tűzveszély is. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS