2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polanski nyerte Londonban is a legrangosabb díjakat

2003. február 24. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Egy nappal franciaországi diadalútja után Roman Polanski holokauszt-drámája, A zongorista nyerte a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (Bafta) idei legrangosabb díjait is, megelőzve a jóval esélyesebbnek tartott Chicago, illetve a Gangs of New York című műveket. Az 54. alkalommal megrendezett vasárnap éjszakai Bafta-díjkiosztón Polanski önéletrajzi elemekkel átszőtt alkotása, amely a varsói gettóban játszódik, a legjobb film és a legjobb rendező díját kapta.

A kissé fellengzősen az európai Oscarnak nevezett londoni Bafta-díjkiosztó fő idei esélyese nem Polanski alkotása volt, hanem a Rob Marshall rendezte Chicago, valamint Martin Scorsese filmje, a Gangs of New York: mindkét filmet 12 különböző kategóriában jelölték a brit akadémia díjaira.
A Chicago végül két kategóriában lett első: Catherine Zeta Jones, Michael Douglas felesége a legjobb női mellékszereplőnek megítélt elismerést vehette át, és a musical kapta a legjobb hanghatásért járó díjat. A Gangs of New York egy kategóriában győzött: Daniel Day-Lewisé lett a legjobb férfi főszereplőnek kiosztott díj. A színész olyan jelölteket előzött meg ebben a kategóriában, mint Sir Michael Caine (A csendes amerikai), Adrien Brody (A zongorista), vagy Jack Nicholson (About Schmidt).

A legjobb női főszereplőnek a brit akadémia Nicole Kidmant választotta a The Hours című filmben nyújtott teljesítményéért. Kidman versenytársai között volt Halle Berry (Monster,s Ball), Salma Hayek (Frida), Meryl Streep (The Hours) és Renée Zellweger (Chicago). A legtöbb díjat - hármat - a Gyűrűk ura újabb epizódja nyerte: Peter Jackson filmjének adták a legjobb különleges látványhatásért, valamint a legjobb jelmezért járó Bafta-díjat, és a mű kapta az Év filmje elismerést is, amelyet a közönségszavazatok alapján osztanak ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS