2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párizsban kiosztották a César-díjakat

2003. február 24. 09:28, utolsó frissítés: 09:28

Roman Polanski sikerfilmje, A zongorista lett szombat este a francia filmakadémia idei César-díjainak nagy nyertese. A lengyel származású francia rendezõ önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hét Césart aratott le a párizsi Chatelet színházban: a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezõnek és a legjobb férfiszínésznek (az amerikai Adrien Brody) járó díjon kívül A zongorista begyûjtötte a legjobb zenéért, hangért, képért és díszletért kiosztott trófeát is. A film Wladyzlaw Szpilman zsidó zongorista emlékiratait eleveníti meg. Mindamellett sok önéletrajzi elemet tartalmaz. Polanski ugyanis, aki 1933-ban lengyel szülõktõl Párizsban született, 1937-ben túlélte a krakkói zsidó gettó felszámolását. Édesapjával sikerült elmenekülnie, de édesanyja az auschwitzi haláltáborban vesztette életét.

A legjobb külföldi alkotásnak járó Césart elsõ ízben dokumentumfilm kapta: az amerikai Michael Moore filmje, a Bowling for Columbine két kamasz fiúnak a littletoni Columbine középiskolában lezajlott 1999-es ámokfutásáról szól, amely több mint tíz diák halálával végzõdött. Elõször adtak ki Césart a legjobb európai uniós film kategóriájában. Ezt a spanyol Pedro Almodóvar kapta Beszélj hozzá címû filmjéért. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Constantin Costa-Gavras és Jean-Claude Grumberg érdemelte ki az Ámennel. A legjobb nõi fõszereplõ Isabelle Carré lett Zabou Breitman filmjében (Se souvenir des belles chauses - A szépre emlékezni) nyújtott alakításával.
Az idei César-életpályadíjjal pedig Meryl Streep amerikai színésznõt tüntette ki francia Filmmûvészeti és Filmtechnikai Akadémia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS