2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Botrány a Kalasnyikov márkanév körül

2003. február 21. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

Udmurtföldön botrány tört ki amiatt, hogy Mihail Kalasnyikov, az immár legendás AK-47 gépkarabély feltalálója eladta az MMI német cégnek a Kalasnyikov név használati jogát. Viktor Vikulov az Udmurt Köztársaság nemzetközi kapcsolatok minisztere kijelentette, hogy a Kalasnyikov név csak Udmurtiát, esetleg Oroszországot illetheti meg, de a németeket semmiképp.

A feltaláló és az MMI közötti szerzõdés az utóbbi idõben a legbotrányosabb külkereskedelmi ügyletté vált Udmurtföldön. A Kalasnyikov márkanév használatával a németek esernyõket, zsebkéseket, teniszütõket, borotválkozás utáni arcszeszt, terepjárót, és még vodkakoktélt is akarnak piacra dobni. Ugyanakkor, Vikulov állítása szerint, Kalasnyikov hozzájárulásával a Glazovszki Likör- és Vodkagyár már értékesíti a Kalasnyikov-vodkát. Ezen kívül az "Izsmas" fegyvergyár szintén a közeljövõben akarta bejegyeztetni a Kalasnyikov védjegyet.

Kalasnyikov tavaly évvégén írta alá a névhasználati szerzõdést az MMI-vel, ennek alapján a márkanévvel piacra dobott termékek utáni haszon egyharmadát kaphatja kézhez. A híres feltaláló mindeddig semmit sem kapott az államtól az AK-47- ért, pedig legalább 100 millió ilyen gépkarabélyt értékesítettek az egész világon. Mihail Kalasnyikov a jelenleg is gyártott és értékesített AK gépkarabélyok eladásából az "Izsmas" gyár hasznából 25 %-ot kaphatna az eurázsiai szabadalma alapján, de a gyár eddig semmit sem fizetett, arra hivatkozva, hogy nincs pénzük. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS