2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Apáczairól neveztek el egy kisbolygót

2012. augusztus 02. 09:40, utolsó frissítés: 10:15

Huszonöt magyar felfedezésű kisbolygó névjavaslatát fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió, így kapott aszteroidát többek közt Apáczai Csere János. A tudósról elnevezett kisbolygó meglehetősen nagy, 5-6 kilométeres átmérőjű, 5,4 éves keringési idejű.

"A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésével 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már ezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Egy újonnan talált égitestnél először annak követését kell megoldani. Ehhez legalább három különböző éjszaka kell megfigyelni a kisbolygót, de a legbiztosabb, ha egy hónapon át követik.

"Ha már két különböző évben észlelték a kisbolygót, és a mi ideiglenes jelölésünk alatt fut, már biztosan mi leszünk megadva felfedezőnek, de ehhez legalább további két évben meg kell figyelni az égitestet, hogy pályáját pontosan megismerjük. Ezt követően a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) illetékes szervezete, a Minor Planet Center sorszámozza az égitestet, és az ekkor megadott felfedezőnek 10 évig kizárólagos joga nevet adni az égitestnek. Az utóbbi másfél évben 25 névjavaslatot juttattak el a hazai kutatók az IAU-hoz" - emeli ki az MCSE honlapja.

Apáczai mellett így kisbolygót neveztek el már Bay Zoltán (1900-1992) fizikusról, Sajnovics János (1733-1785) jezsuita szerzetesről, Bláthy Ottó (1860-1939) gépészmérnökről, Ruttkai Éva (1927-1986) színésznőről, Hajós Alfréd (1878-1955) gyorsúszóról, Egerszegi Krisztina úszóról, Darnyi Tamás úszóról, valamint Kolonics György kenusról.

Aszteroidát neveztek el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrről, Gábor Zsazsa színésznőről, Almár Iván csillagászról, Hargittai István és Hargittai Magdolna tudósházaspárról, valamint Farkas Bertalanról, az első magyar űrhajósról is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS