2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átadták Székelyföld első vasalt mászó útját

2012. július 26. 16:49, utolsó frissítés: 17:38

Átadták Székelyföld első vasalt mászó útját (via ferrata) a Madarasi Hargitán. A Súgó Panzió, a Pethő Panzió és a Bartók Béla közös összefogásával a Kecskevész nevű sziklán kialakított via ferrata mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban mindenki csak a saját felelősségére használhatja. A mászáshoz nélkülözhetetlen felszerelést a Súgó Panzióban is bérelhetnek az érdeklődők.

A kb. 60 méter magas Kecskevész sziklán két vasazott útvonalat alakítottak ki. A mintegy 200 méteres távon sodronyok és vas lépcsők segítik a feljutást a tetőre. Ugyanakkor a két sziklát ún. vietnámi híd, azaz két kifeszített sodrony köti össze egymással.

Fotó: Kakasy BotondFotó: Kakasy Botond


A hargitai vasalt mászó ösvény ötlete ausztriai mintára, Bartók Béla és jómagam ötleteként létesült - mondja Starmüller Csaba, a Súgó Panzió üzemeltetője, a Kecskevész vasalt mászó ösvény egyik ötletgazdája. Ausztriában ugyanis a via ferratának már nagyon népszerű, szinte 2 millióan élnek ezzel a sportlehetőséggel a mintegy 8 milliós népességű országban.

A vasalt ösvényen való feljutás nem igényel különösebb tudást vagy szakértelmet, ám a létesítők mindenképp azt ajánlják, hogy először tapasztalt sziklamászó segítségével vágjunk neki. Ugyanakkor a biztonsági felszerelések (sisak, heveder, speciális via ferrata kantár és karabinerek) elengedhetetlen tartozékai a biztonságos mászásnak. A mászó ösvényt 14 éven aluli és/vagy 150 cm-nél alacsonyabb gyerekeknek nem ajánlják.

Fotó: Kakasy BotondFotó: Kakasy Botond


A via ferrata lehetőséget teremt az egyszerű turisták számára is, hogy kipróbálják a mélység és magasság élményét, megtapasztalják a sziklamászást anélkül, hogy hosszasan el kellene sajátítaniuk a hegymászás csínját-bínját - hangsúlyozza Monostori András hegymászó, az útvonal készítője.

Hozzátette: a balesetek elkerülése végett a szabályokat mindenképpen be kell tartani, ám az útvonal teljesen biztonságos: kialakításakor kizárólag bevizsgált eszközök lettek felhasználva, a falat végig ellenőrizték, csak a teljesen stabil részekre helyeztek függesztést, az útvonal többszörösen túl van biztosítva. A sodronyok másfél-két tonnát is elbírnak.

Az újonnan megnyitott vasalt mászó ösvény mellett biciklikölcsönzési és professzionális íjászati lehetőségekkel is várják a Madari Hargitán kikapcsolódni vágyókat.


Fotó: Haaz SándorFotó: Haaz SándorMűszaki adatok:

Szikla legnagyobb magassága: 65 m
Teljes magasság (via-ferrata szintkülönbség): 80 m
Bejárható vasalt mászó-ösvények hossza: kb. 200 m
Kötélhíd hossza: 15 m
Baloldali ág: 55 + 15 m / Nehézsége: B-C
Jobboldali ág: 65 + 50 m / Nehézsége: C-D
Gerinc nehézsége: A-B (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS