2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tilos a szilikon az EU-ban

2003. február 18. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Tizennyolc évnél fiatalabbak számára nem engedélyeznék az európai képviselők a szilikon implantátumok beültetését. Megtiltanák az "előtte" és "utána" jellegű reklámfotók használatát is. Az európai uniós képviselők egy elvi dokumentumban foglaltak állást a szilikon implantátumok használatának szigorítása mellett. A képviselők által megszavazott, de nem kötelező érvényű állásfoglalás megtiltja, hogy 18 év alattiak mell-implantátumokat ültethessenek be. "Szükség van egy törvényes korhatára, mert a szomorú tapasztalatok szerint túl nagy nyomás nehezedik a mai fiatalokra, hogy tökéletes testük legyen" - véli Bill Miller brit munkáspárti képviselő.
A képviselők továbbá megtiltották, hogy "előtte" és "utána" jellegű képeket használhassanak az esztétikai beavatkozások, és az azokat követő, kötelező korrekciós műtétek reklámozására.

A szilikon implantátumok elleni harc 1995-ben kezdődött: a skót Margo Cameron akkor fordult panaszával Bill Millerhez. Az asszony szerint az ajkába ültetett szilikon elrepedt, a kifolyt anyag pedig mérgezést okozott, tönkretette az egészségét. Akciója egész panaszáradatot indított el: 3 ezer hasonló sorsú asszony írt alá egy petíciót. Az Európai Parlament válaszképp és egy tanulmány hatására 2001-ben az implantátumok biztonsági felülbírálását rendelte el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS