2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az alacsonyabbak tovább élnek?

2012. június 26. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Az alacsony testmagasság a hosszú élet titka - állapította meg a Szardínián élő százéveseket vizsgáló olasz-belga kutatócsoport. A szardínia szigetén élők élnek a leghosszabb ideig Európában, testmagasságuk viszont alacsonyabb az átlagosnál.

A vizsgálatban ötszáz, 1866-1915 között született szardíniai férfi adatait hasonlították össze: a testmagasságukat az élettartamukkal. A kutatás azt mutatta, hogy az alacsonyabb férfiak két évvel tovább élnek magasabb kortársaiknál.

A férfiaknál alacsonyabb nők életkora még hosszabbnak bizonyult. Azt is megállapították, hogy ugyanakkora testmagasságnál nincsen különbség nők és férfiak élethossza között. A testmagasság a kutatók szerint 10%-ban befolyásolja az élettartamot - idézte az olasz sajtó a szardíniai Cagliari és a belga Louvain egyetemének közös kutatási eredményeit.

A vizsgálat adatai a Biodemography and Social Biology folyóiratban jelentek meg.

Szardínia a százévesek szigetének számít Európában a lakosság hosszú élettartama miatt. A szigeten tizennégy település is van, ahol száz évnél öregebbek élnek. A csaknem 3500 lakosú Villagrande Strisailiben élnek a világon a legtovább a férfiak. A Szardínia keleti részén levő település hétszáz méter magasan van és már a bronzkor óta lakott.

A szárd százévesek saját otthonukban, jó fizikai és pszichikai állapotban élnek és többnyire természetes gyógymóddal kúrálják magukat, gyógynövényekkel, orvosság nélkül - jegyezte meg az olasz sajtó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS