2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötélen egyensúlyozva kelt át a Niagara-vízesés felett

2012. június 16. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Egy öt centiméter széles kábelen, 25 perc alatt egyensúlyozott át helyi idő szerint péntek éjjel a Niagara-vízesés két partja között az Egyesült Államokból Kanadába Nik Wallenda amerikai akrobata.

Az 550 méter hosszú kábelt közvetlenül a vízesés felett, 46 méteres magasságban feszítették ki. A zuhatagok víztömege 20 emeletnyit – több mint 60 métert – zuhan a mélybe, több száz méter magasba felverve a párát és vízcseppeket.

Wallenda mutatványa egyedülálló: 1896-ben egy Nagy Blondin művésznéven ismert artista átkelt ugyan a Niagara szurdoka, de nem közvetlenül az Amerikai- és a Patkó-zuhatag pereme felett. Az ilyen kísérleteket azóta betiltották.


Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Wallenda valóban mindvégig használja-e majd a biztosítókötelet, ahogy arról a mutatványt élőben – de öt másodperces késleltetéssel – közvetítő amerikai ABC televízióval megállapodott.

Az ABC kikötötte, hogy amennyiben az akrobata kiakasztja az őt a mélybezuhanástól megóvó pányvát, azonnal megszakítja élő adását, így annak folytatását milliók helyett ember helyett "csak" a Niagara folyó két partján összegyűlt tízezrek – a kanadai parton 125, az amerikain pedig 4 ezren – láthatták volna.

Wallenda beleegyezett az ABC által megszabott feltételbe, hagyott azonban magának egy kibúvót: megmondta, hogy amennyiben az apja, aki a felszerelését megtervezte és akivel az átkelés során egész végig rádiókapcsolatban állt, ilyen utasítást ad, akkor kiakasztja a horgot. Mint azt az átkelése előtt előtt többször is hangsúlyozta, eddig egyetlen alkalommal sem viselt biztosítókötelet, ezért az feszélyezni fogja.

A kábelt, amelyen Wallenda átegyensúlyozott a Niagara fölött, egyébként nem stabilizálták egy másik kötéllel, csupán ráakasztott súlyokkal ellensúlyozták a túlzott kilengést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS