2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A testszagunkról megállapítható az életkorunk

2012. május 31. 12:31, utolsó frissítés: 12:31

Az állatokhoz hasonlóan az embereknek is megvan az a képességük, hogy egy másik ember testszagából következtetni tud az illető életkorára - derült ki a philadelphiai Monell Központ neurológusainak kutatásából. De az életkor mellett a testszag olyan információkat is közölhet rólunk, mint az egészségi állapot, illetve segíthet a párválasztásban és az idegenek megkülönböztetésében is.

A kutatáshoz a szakemberek három korcsoport tagjaitól vettek szagmintát: 20-30 év közötti fiataloktól, 45-55 év közötti középkorúaktól és 75-95 éves idősektől. Mindhárom csoportot 12-16 személy alkotta, akik öt éjszakán keresztül illatanyagmentes pólóban aludtak, amely speciális hónaljbetétet tartalmazott. Ezeket a betéteket használat után feldarabolták, és lezárt üvegekben tárolták.

A szagmintákat 20-30 év közötti fiatalok értékelték. Pontozták a szagok intenzitását és kellemes vagy kellemetlen jellegét, majd megbecsülték a szagminta tulajdonosának életkorát is. Az eredmények elemzéséből az derült ki, hogy az értékelők gond nélkül meg tudták állapítani az alanyok életkorát. Meglepő módon pedig az idősek hónaljszagát kevésbé tartották kellemetlenek, mint a fiatalabb csoportokét. A közhiedelem alapján pont fordítva szokott lenni.

A szakemberek a további vizsgálatokkal azt próbálják kideríteni, hogy a biomarkereket, a korral járó speciális szagokat miként dolgozza fel az agy. (origo/eurekalert.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS