2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az elektromos cigaretták használatát is korlátoznák Szlovákiában

2012. május 30. 13:25, utolsó frissítés: 13:28

Az elektromos cigaretták használatát és a dohányzás "hagyományos" módjait is korlátozná az a törvénymódosítási javaslat, amelyet még a jövő hónap végéig véleményezési eljárásba akar utalni a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR).

A nemdohányzók védelméről szóló törvényben tervezett változtatásokról kedden tájékoztatott a hivatal.

A javaslat teljesen megtiltaná a dohányzást az iskolák és az óvodák, valamint a játszóterek területén, a múzeumokban, galériákban, mozikban és színházakban pedig csak a dohányzásra kijelölt helyeken tenné lehetővé.

A javaslat a legjelentősebb változtatást az elektromos és az úgynevezett gyógynövénytartalmú cigaretták használatának korlátozása terén vezetné be. A módosítás szerint ugyanis a jövőben ezek termékek esetében is a hagyományos dohánytermékre vonatkozó korlátozások lennének érvényben.

Az új szabályozás korlátozná a dohányzás lehetőségeit a bevásárlóközpontokban lévő kávézókban is. Az aktuális gyakorlat ugyanis, bár tiltja a dohányzást ezekben a központokban, a területükön lévő kávézókban ezt lehetővé teszi, abban az esetben is, ha azok légtere nyitott. Az új törvény a dohányzás lehetőségét már csak a fallal elkülönített éttermekben, kávézókban őrizné meg.

A módosítás szigorítana a jelenleg érvényes törvénynek az étkezési lehetőséget nyújtó vendéglátóipari egységekre vonatkozó részén is. A jelenlegi szabályozás úgy rendelkezik, hogy amennyiben egy ilyen étterem dohányzók számára fenntartott résszel is rendelkezik, azt el kell különíteni a nemdohányzók számára fenntartott résztől. Az új javaslat szerint a jövőben a két részt nem csupán elkülöníteni, de szigetelni is kellene egymástól.

A módosítás - amennyiben jóváhagyásra kerül - a jövő év januárjától lenne hatályos. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS