2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Luxusvécé is lesz Putyin új elnöki különgépén

2003. február 13. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Új elnöki gép készül Oroszországban, a voronyezsi katonai repülőgépgyárban. A felturbósított Iljusin-96-300-as jobb lesz, mint Vlagyimir Putyin elődje, Borisz Jelcin 300 millió dolláros költséggel megépített repülője, ám jóval olcsóbb. Ami persze igencsak relatíve értendő: hírek szerint csupán a vécé 75 ezer dollárjukba került az orosz adófizetőknek.

A viszonylagos olcsóság oka, hogy az új különgépet jórészt orosz cégek készítik, a Hollandiában fényezett, Svájcban kialakított belső elrendezésű elsővel szemben. A jelcini repülővel ellentétben a fedélzeti technika döntő többsége is orosz tervezőasztalokról került ki. A design ugyan angol kezek munkáját dicséri, de a szigetországi szakemberek is kizárólag orosz alapanyagokkal dolgoztak. A gép 11 ezer kilométert lesz képes egyhuzamban repülni 900 kilométer/óra sebességgel, fedélzetén 40 tonnányi teherrel, illetve 300 utassal.

Putyin egyelőre a megörökölt jelcini különgépen repül, de 90 százalékban már elkészült az új "orosz Air Force 1." A néhány hónap múlva próbaútra induló Iljusin betonfallal körülvéve áll a voronyezsi hangárban, a munkálatok során biztonsági okokból csak a speciális kártyával rendelkező szakemberek mehetnek fel a gépre.
Voronyezsben kínosan ügyeltek a legkisebb részletekre is: amikor egy takarítónő véletlenül megkarcolta a szalon faburkolatát, több négyzetméteren kicserélték. Feltehetően a takarítónőt is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS