2019. július 21. vasárnapDániel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedden a muzulmánok megkövezték a Sátánt

2003. február 12. 10:26, utolsó frissítés: 16:30

Több mint kétmillió muzulmán zarándok vonult kedden Mekka közelében a Sátánt jelképezõ kõoszlopokhoz, hogy hét kaviccsal jelképesen megkövezze a Gonoszt. Mekkától néhány kilométerre, a Mina-völgyben három 18 méter magas kõoszlop áll annak emlékére, hogy a hagyomány szerint e helyen jelent meg három alkalommal a kísértõ Sátán Ábrahám pátriárka és családja elõtt, akik mindhárom alkalommal elûzték: hét követ dobtak felé.
Hétfõn a zarándokok felmentek az Arafát hegyére, ahol a hagyomány szerint Mohamed próféta utolsó szentbeszédét tartotta csaknem 14 évszázaddal ezelõtt. A 70 méter magas Arafát megmászása a zarándoklat, a háddzs csúcspontja; az iszlám szerint az Istenhez fohászkodó hívõ ott megszabadul bûneitõl, és kegyelmet nyer. A hófehérbe öltözött zarándokok virrasztással és imádkozással töltötték a keddre virradó éjszakát, majd megindultak a Mina-völgybe, a Sátán megkövezésére.

A három kõoszlop 272 méteres útszakaszon áll, ezen a kis területen vonul el napkeltétõl napnyugtáig a világ 170 országából érkezett több mint kétmillió muzulmán. Szaúd-Arábia hatóságai szigorú óvintézkedéseket vezettek be, nehogy megismétlõdjenek a korábbi évek tragikus eseményei, amikor több száz embert taposott halálra a tömeg. A kövezéssel egyben megkezdõdik a három napon át tartó Áldozat Ünnepe. A mekkai zarándoklat az iszlám hit ötödik oszlopa, minden muzulmánnak életében egyszer végre kell hajtania azt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS