2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Magyar szépség nyerte a 34. Filmszemle fõdíját

2003. február 05. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Gothár Péter Magyar szépség címû filmje nyerte el a 34. Magyar Filmszemle játékfilmes fõdíját, a dokumentum alkotások közül Almási Tamás: Az út vége címû munkáját találta a zsûri a fõdíjra érdemesnek. Az idei mustra nagyjátékfilmjeit szemlézõ zsûri rendezõi látványdíját Grunwalsky Ferencnek ítélte a Táncalak címû alkotásért.
A legjobb elsõfilmes rendezésnek járó díjat Fazekas Csaba érdemelte ki a Boldog születésnapot! címû filmért; a rendezõ elsõ filmje a szemle legtöbb díjában, szám szerint hét elismerésben részesült.

A zsûri a Magyar Rendezõk Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsõfilmes rendezõi díjat Fliegauf Benedeknek ítélte a Rengeteg címû alkotásért. Kollektív alkotói díjban részesítették a Jött egy busz címû film alkotógárdáját: Schilling Árpádot, Török Ferencet, Bodó Viktort, Pálfi Györgyöt és Mundruczó Kornélt.
Operatõri díjat ítélt a játékfilmes zsûri Sas Tamásnak a Boldog születésnapot! címû filmben nyújtott munkáért.
A legjobb nõi színész díját Ónodi Eszternek ítélte a grémium a Boldog születésnapot! címû filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi színész díját Mucsi Zoltán érdemelte ki a Libiomfi címû filmben nyújtott alakításáért.
A legjobb férfi karakterszínész díját a zsûri Kovács Lajosnak adta a Bolondok éneke és a Rinaldó címû filmben nyújtott alakításáért. Nõi elõadói különdíjban részesítette a zsûri Ladányi Andreát Táncalak címû filmben nyújtott kimagasló mûvészi teljesítményéért.

A 34. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm kategóriában a fõdíjat Ujj Mészáros Károly érdemelte ki a Gumiember címû filmért. A kategória rendezõi díját a kisjátékfilmek alkotói közül a Gránátok címû film rendezõjének, Politzer Péternek ítélték oda.
A dokumentumfilmes kategória rendezõi díját Janisch Attila a Bozsik Yvette címû portréfilmért és Surányi Judit, a Tiszta románc címû alkotásért megosztva nyerte el
A nem fikciós filmek zsûrije Schiffer Pál emlékdíjban részesítette Ferenczi Gábort, A magyar buletin címû filmért.

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert elért magyar film a Valami Amerika címû alkotás rendezõ-producere Herendi Gábor és társproducere Kálomista Gábor veheti át.
A 34. Magyar Filmszemle a díjátadást követõen Makk Károly "Egy hét Pesten és Budán" címû alkotásával zárult kedden az esti órákban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS