2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Máris elkészítették az Avatar-robotot

2012. február 16. 09:52, utolsó frissítés: 15:13

Közelebb került a valósághoz a hollywoodi Avatar című sci-fi világa: egy japán robot képes arra, hogy utánozza irányítója mozdulatait, irányítója pedig azt érzékeli, amit a robot.

A Telesar V elnevezésű robotot úgy építették meg japán tervezői, hogy képes követni az emberi irányítást, de közben a robotot irányító ember ugyanazt látja, hallja és érzi, amit android társa. Mintha a James Cameron rendezte Avatar elevenedne meg, amelyben az amerikai katonák képesek irányítani egy olyan testet, amely egy idegen világ másik fajának genetikai sajátosságait hordozza - írta a találmányról a The Daily Telegraph online kiadása.
"Mikor felveszem a készüléket, és mozgatom a testemet, a saját kezeim helyett a robot kezeit látom. Ha megmozdítom a fejem, nem abból a szemszögből látok, mint korábban" - fogalmazott Kamuro So, a robot egyik megalkotója. Mint hozzáfűzte: olyan érzés, mintha valóban robottá vált volna. A Telesar V (TELexistence Surrogate Anthromorphic Robot) kezelője különleges felszerelést - sisak, kesztyű és mellény - visel, amellyel irányítani tudja az android gépezet működését.

A kesztyű vékony poliészterből készült átszőve félvezetőkkel és apró mozgásérzékelőkkel, ami lehetővé teszi, hogy viselője érezze, amit a robot éppen megérint, különbséget tudjon tenni a sima és a göcsörtös, a meleg vagy a hideg felület között. Eközben a robot "szemei" által érzékelt kép háromdimenzióban vetítődik ki a kezelő szeme előtti kis videoképernyőre. Az effajta robotoknak nagyon jó hasznát lehet venni olyan helyzetekben, amikor az emberi jelenlét kockázatos - magyarázta Tacsi Szuszumu, a Keio Egyetem professzora.


Egy elképzelés szerint a tavalyi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai erőműben is alkalmazni lehetne ilyen androidokat. "Fontos, hogy olyan robotok készüljenek, amelyek radioaktív környezetben tudnak dolgozni, és ez az, amit megcéloztunk" - mondta Tacsi professzor. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS