2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskolaköteles lett egy 106 éves hölgy

2003. február 03. 10:20, utolsó frissítés: 10:39

Barátságos hangnemben, de határozottan utasította vissza egy 106 éves norvég anyóka a lakóhelye, Os község önkormányzatától érkezett felszólítást, hogy iratkozzon be az általános iskola elsõ osztályába. Ingeborg Thuen, aki 1897-ben született, alighanem az oktatási osztály elavult számítógépes rendszerének vált az áldozatává. Ez utóbbi ugyanis nyilvánvalóan nem tud különbséget tenni az 1897-es és az 1997-es születésû lakosok között. Így történhetett, hogy az idén hatéves lurkókhoz hasonlóan a náluk száz évvel idõsebb üknagymama is "behívót" kapott az iskolába.
Mint a Dagsavisen címû helyi újságnak elmondta, 1903-ban kezdett iskolába járni, hogy kortársaival együtt megtanuljon írni, olvasni, számolni. "Olvasni már elég jól tudok, így legalább annyi kedvezményt kaphattam volna az önkormányzattól, hogy ne az elsõ osztályban kelljen kezdenem a biflázást" - füstölgött a jó erõben lévõ matróna.
A messze tûnt iskolaévek dacára még ma is jól emlékszik az otthon és a suli közötti nagy távolságra. Az oda- és a visszaút naponta két órát vett igénybe. Ezért roppant hálás az önkormányzat ajánlatáért, amelynek értelmében igénybe veheti a község iskolabuszát - mégis, inkább otthon marad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS