2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Görögország: ostromzár alatt egy szerzetescsoport

2003. január 31. 11:17, utolsó frissítés: 11:17

Görög rendõrök vették körül csütörtökön az Eszfighmenou kolostort azzal a szándékkal, hogy minden egyes onnan kilépõ szerzetest õrizetbe vesznek, és kiutasítanak az autonóm szerzetesi köztársaságból. Senkinek sem szabad belépnie a kolostorba. A rendõri fellépés azt követõen vált lehetõvé, hogy a többi 19 kolostor apátjai beavatkozást kértek a görög államtól - jelentette a dpa.

Az autonóm szerzetesi köztársaságban az robbantotta ki a válságot, hogy az ortodox egyház feje elrendelte: a fanatikus szerzeteseknek január 28-ig el kell hagyniuk az Áthosz-hegyet. A harcias ultraortodox szerzetesek ugyanis az "ortodoxia elárulásával" vádolják I. Bartolomaiosz pátriárkát és nem ismerik el a fennhatóságát, mert az a békülékenység jeleként találkozott II. János Pál pápával.
I. Bartolomaiosz december 14-én szakadárnak nyilvánította az Eszpighmenou kolostort lakó 117 ultrakonzervatív vakbuzgót. "Szerzetestestvéreim semmiképpen nem hagyják el a hegyet" - mondta el a görög tévének Methodiosz, a lázadó kolostor apátja. "Két évre való tartalékaink vannak" - hangoztatta.

A rebellis szerzetesek ezt megelõzõen "ortodoxia vagy halál" feliratú táblákkal tüntettek, és fekete zászlókat lógattak ki a kolostor ablakain. A görög rádió megítélése szerint az athéni kormány és a szerzetesi köztársaság vezetése egyelõre a "lehetõ legenyhébb megoldás" mellett döntött: a rendõrség nem rohamozza meg a kolostort, hanem mindaddig ostromzár alatt tartja, míg a lázadó szerzetesek fel nem adják.

Az Áthoszi Szerzetesi Köztársaság az égei-tengeri Chalkidiké-félszigeten található. A húsz kolostort és azok birtokait magába foglaló, 336 négyzetkilométernyi autonóm terület Görögország és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, jelenleg, 1991 óta I. Bartolomaiosz kondomíniuma. Van ugyan saját alkotmánya, kormánya és igazságszolgáltatása, a nemzetközi jognak mégsem alanya, nem köthet például önállóan nemzetközi szerzõdéseket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS