2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

120 millió éves vemhes gyík maradványait tárták fel

2011. július 22. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

Az eddigi legidősebb, százhúszmillió éves vemhes gyík megkövesedett maradványait tártak fel Kína észak-keleti részén, a fosszíliáról brit kutatók a Naturwissenschaften című folyóiratban közöltek tanulmányt.

A 30 centiméter hosszú gyík csontváza épségben vészelte át az elmúlt 120 millió évet, megőrződött a testében lévő tucatnyi embrió is. A University College of London kutatói szerint csupán néhány nap választotta a gyíkot attól, hogy életet adjon kicsinyeinek, amikor kimúlt, s betemetődött a kréta időszakban - olvasható a BBC News hírportálon.

A fosszília azért különösen érdekes a tudomány számára, mivel nagyobb a valószínűsége, hogy az őshüllő az elevenszülők közé tartozott, mintsem tojásokat rakott volna. A ma élő gyíkoknak és kígyóknak csupán 20 százaléka tartozik az élveszülők közé.

"Első látásra nem tartottam valami nagyra a fosszíliát" - jegyezte meg Susan Evans professzor, a tanulmány vezető szerzője. Ám amikor Yuan Wang, a Kínai Tudományos Akadémia paleontológusa megvizsgálta a fosszíliát, felfedezte a csaknem teljesen kifejlődött embriókat. A fosszília oly jó állapotban maradt fenn, hogy a tudós mikroszkóp alatt még az embriók parányi fogait is ki tudta venni.

Eddig csupán tengeri őshüllők fosszíliái esetben találtak bizonyítékot az elevenszülésre, mint például az ichtyosaurus (halgyík) esetében, ezek a lények ugyanis vemhesen is viszonylag könnyen tudtak mozogni.

"Ismereteink szerint ez a gyík is víz mellett élt, s bár ideje java részét a szárazföldön töltötte, nagy valószínűséggel tudott úszni. Így az elnehezedett testű vemhes gyík a vízbe menekülhetett egy éhes dinoszaurusz közeledtén" - fogalmazott Susan Evans. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS