2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elárverezik a Holdra kitűzött zászló egy darabját

2011. július 12. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Kalapács alá kerül az amerikai történelem egy darabkája: elárverezik az első Holdra szálláskor letűzött amerikai zászló 18 centiméteres szeletét.

"Ez a legtöbbször látott zászló az amerikai történelemben" - mondta Michael Oernstein, a vasárnapi Los Angeles-közeli aukciót szervező ház vezetője.
A zászlódarab mellé jár Neil Armstrong űrhajós aláírt fényképe is. A textília Tom Moser mérnöké volt, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakembere kapta 1969-ben a feladatot, hogy tervezze meg a Holdra szálláshoz a különleges lobogót. A NASA terveiben eredetileg nem szerepelt, hogy az Apollo-11 legénysége zászlót visz magával a küldetésre, mert egy ENSZ-egyezmény megtiltotta a tagállamok számára, hogy égitesteket magukénak követeljenek.

Az amerikai Kongresszus azonban "kicselezte" az egyezményt, és beépített a törvényjavaslatba egy olyan kitételt, amely lehetővé tette az amerikai lobogó leszúrását, azzal, hogy az nem jár területi igényekkel. Moser végül azt a megbízatást kapta, tervezzen olyan lobogót, amely kibírja az utat a Holdig. Az űrhajóban olyannyira szűkös volt a hely, hogy még egy feltekert zászló sem fért volna el, így a különleges eljárással kezelt alumínium zászlótartó rúd az űrhajó külsejére erősítve tette meg az utat. A lobogó egy polcról került le, Moser azonban különleges varrással erősítette meg, hogy az alumínium vázra erősítve dacoljon a Hold felszínén uralkodó körülményekkel, így a gravitáció hiányával is.

A szövet fel nem használt darabkáját kidobták, Moser azonban kivette a szemétből. Ez kerül most kalapács alá.

A mérnök Neil Armstrong visszatérése után kapott aláírt fényképet az asztronautától, ezt 1990-es nyugdíjba vonulásáig irodájában őrizte a zászlódarabbal együtt. A szövet ugyan soha nem járt a Holdon, értékét - a fényképpel együtt - 100-150 ezer dollárra becsülik.(kulturpart.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS