2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csaknem 350 millióan cukorbetegek világszerte

2011. június 27. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

Több mint kétszeresére emelkedett 1980 óta a diabéteszes felnőttek száma világszerte - állapították meg brit és amerikai kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban szombaton közzétett tanulmányukban.

A londoni Imperial College és az amerikai Harvard Egyetem kutatói áttekintették a 25 évnél idősebb emberek vércukorszintjére vonatkozó adatokat több mint 150 nemzet egészségügyi felméréseiben. Az elemzett mérési eredmények a világ minden részéből összesen 2,7 millió felnőttre vonatkoztak.

A cukorbetegség szívbetegséghez, szélütéshez vezethet, károsíthatja a vesét, az idegeket és a szemet is. A diabétesz és a magas vércukorszint miatt évente hárommillió ember hal meg a világon.

A tanulmány becslése szerint míg 1980-ban 153 millió diabéteszes ember élt a világon, addig 2008-ban már ennek több mint kétszerese, 347 millió ember. A kutatók úgy vélik, a diabéteszesek növekvő arányának hátterében két fő ok áll: az egyik az emelkedő élettartam, a másik pedig a túlsúly. Utóbbit különösen a nőkre találták érvényesnek.

"Mindez ellentétben van azzal, ami a magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel kapcsolatban történik, ezek ugyanis sok régióban csökkentek. A diabéteszt jóval nehezebb megelőzni és kezelni, mint a másik két állapotot" - magyarázta Majid Ezzati kutatásvezető, az Imperial College London munkatársa.

A cukorbetegek aránya leginkább a csendes-óceáni térségben élő népeknél emelkedett, ahol a tanulmány szerint a világon a legnagyobb arányban fordul elő most a diabétesz. A Marshall-szigeteken például minden harmadik nő és minden negyedik férfi cukorbeteg. A nyugat-európai országokban viszonylag kis mértékben emelkedett a diabétesz előfordulási gyakorisága a vizsgált időszakban.

A tanulmány elkészítését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS