2017. november 20. hétfőJolán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Velence bepereli Napóleont

2003. január 13. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Több mint kétszáz évvel azután, hogy csapatai elfoglalták Velencét, a lagúnák városában jelképes pert indítanak mûkincsrablás vádjával Bonaparte Napóleon ellen. A márciusra tervezett látszatperrel velenceiek egy csoportja meg akarja akadályozni, hogy Napóleon szobrát elhelyezzék a városi múzeumban. Napóleon az 1797-es hadjárat során foglalta el Velencét, majd késõbb átengedte Ausztriának a várost. A hadjárat során az elsõ konzul számos templomot és egyéb épületet leromboltatott. Sok velencei ezért zsarnoknak tekinti õt, aki megfosztotta függetlenségétõl és kifosztotta a várost.

A két és fél méter magas márványszobor földgömbbel kezében ábrázolja Napóleont. A Domenico Banti alkotta szoborral akarták annak idején velencei kereskedõk kifejezni hálájukat, amiért Napóleon adómentes kikötõvé nyilvánította Velencét. A szobor 1811 és 1814 között a Szent Márk téren állott, majd onnan a közeli San Giorgio Maggiore szigetre szállították. Mûvészettörténészek ezután szem elõl tévesztették a szobrot, egészen addig, amíg azt tavaly egy New York-i árverésen egy velencei kereskedõkbõl álló közösség meg nem vásárolta. A városvezetés engedélyével el akarják helyezni a szobrot a Szent Márk téren lévõ Correr múzeumban.
Jerome Zieseniss francia történész szerint, aki a kereskedõk közösségét képviselte, "a szobor visszatérését Velencébe indokolttá teszi, hogy velencei mûvész alkotása, és hogy Napóleon hozzátartozik Velence történetéhez" - áll a Reuters jelentésében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS