2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sok bezártságszindrómás páciens vallotta boldognak magát

2011. február 25. 12:15, utolsó frissítés: 12:18

Számos locked-in szindrómás páciens, aki testébe zárva él úgy, hogy sem mozogni, sem beszélni nem képes, azt jelzi, hogy boldog - állapították meg tanulmányukban belga kutatók.

A vizsgálat során a bezártságszindrómás emberek francia szervezete, az ALIS 168 tagjának küldtek ki kérdőíveket, amelyben kórtörténetükön kívül érzelmi állapotukra és az eutanáziáról vallott nézeteikre is kíváncsiak voltak. Az eredményeket Steven Laureys, a liege-i egyetemi kórház munkatársának vezetésével értékelték, a tanulmány a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában szerdán jelent meg.

A jólétével kapcsolatban részletes választ adó 65 páciens közül 47 állította magáról, hogy boldog és 18 vallotta boldogtalannak magát. A főként szempillantásokkal válaszoló páciensek közül alig néhányan jelezték, hogy öngyilkos gondolataik szoktak lenni.

"Sok páciens képes boldogságot találni olyan módokon, amelyeket mi el sem tudunk képzelni" - kommentálta az eredményt Adrian Owen kanadai idegtudós, a téma szakértője.

A testükbe zárva élő emberek a szindrómával akár évtizedekig is élhetnek, ha megfelelő gondozást kapnak. Rehabilitációval sokuknál visszatér időközben a fej, az ujjak vagy a lábfej mozgása, némelyek pár szónyi beszédre is képessé válnak. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS