2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 230 ezer agg "tűnt el" nyomtalanul Japánból

2010. szeptember 13. 11:11, utolsó frissítés: 13:44

A közelmúlt botrányai nyomán megindult kormányzati vizsgálat döbbenetes eredményre jutott: a Japánban számon tartott száz éven felüliek közül 230 ezer embernek nincsen nyoma, valószínűleg már régen halottak lehetnek.

A statisztika szerint az "eltűntek" közül 77 ezren már 120. életévükön, 884-en pedig már 150. életévükön is túl vannak, de haláluknak nincs nyoma.

A vizsgálatot még a múlt hónapban rendelte el az igazságügyi minisztérium, miután számos olyan hír látott napvilágot, amelyek szerint idős emberek nyomtalanul kerülnek ki a nyilvántartásokból, és a családi kapcsolatok gyengülése miatt hozzátartozóik sem tudnak semmit az idős rokonokról.

A most befejezett kutatás összesen 234 354 olyan száz éven felüli személyre bukkant, akiknek tartózkodási helyéről semmiféle adat nem található.

A 120 éven felüliek esetében szinte teljes bizonyossággal kimondható, hogy az illetők már halottak, kizárólag az anyakönyvi hivatalok hanyagsága miatt "élnek" még hivatalosan. Egy minisztériumi tisztviselő szerint a többiek is vagy elhunytak, vagy külföldre költöztek és családjaikkal nem tartják a kapcsolatot.

Az előző évi adatok szerint az országban 40 399 százéves vagy ennél idősebb ember él.Ők nyilvántartott lakcímmel rendelkeznek.

A jelen vizsgálat eredményei a minisztérium szerint nem módosítják Japán első helyezését a leggyorsabban öregedő társadalmak listáján, mivel a születéskor várható élettartam nem az anyakönyvi nyilvántartások adataival dolgozik. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS