2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aranydiplomát adományoz a szebeni romakirály Madonnának

2009. szeptember 03. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Aranydiplomát készül adományozni Madonnának Florin Cioabă nagyszebeni romakirály annak elismeréséül, hogy az amerikai popsztár bukaresti koncertjén kiállt a romák ügyéért.

Az énekesnő múlt heti bukaresti fellépése alkalmával a színpadon felhívást intézett a közönséghez, állást foglalva mindenfajta diszkrimináció ellen. Madonna felhívta a figyelmet arra, hogy főleg Kelet-Európában részesítik megkülönböztetésben a romákat és a homoszexuálisokat. Hangoztatta, hogy senkit sem szabad diszkriminálni, minden ember egyenrangú. Szavait a bukaresti Izvor parkban összegyűlt közönség füttykoncerttel viszonozta.

A román romák királyának nevezett nagyszebeni Florin Cioabă Madonnának ezt a gesztusát akarta értékelni az általa adományozni kívánt aranydiplomával. Az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy első alkalommal küld ilyen jellegű ajándékot bárkinek is köszönetképpen. Cioabă nem pontosította, hogy mikor fogja eljuttatni Madonnának a diplomát, csak annyit mondott, hogy diplomáciai futárpostán küldi azt el az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének a segítségével.

Cioabă szerint Madonna az egyetlen olyan "nemzetközi személyiség", aki felemelte szavát az Európában élő romák érdekében. "Amit Madonna tett értünk, az egyenrangú mindazzal, amit a roma szervezetek tettek Európa szerte azért, hogy a hivatalos személyiségek figyelmét e problémára irányítsak" - mondta a király. Elismerte, hogy nem látta és hallotta az énekesnő koncertjét, de örömmel fogadta a hírt, hogy Madonna cigányzenét is előadott. "Mindenkinek tetszenek a zenéink és táncaink, de nem tetszenek a romák. Ez a problémájuk azoknak, akik kifütyülték Madonnát - mondta Cioabă.

Az AP hírügynökség Bukarestből hírt adott arról, hogy szerdán két amerikai személyiség - Rajan Zed, a Hinduizmus Egyetemes Társaságának elnöke, valamint Jonathan B. Freirich rabbi - úgy nyilatkozott: Madonna rendkívül fontos problémára hívta fel a közvélemény figyelmét. Szerintük a romák problémájának elsőbbséget kell biztosítani az európai jogokat érintő kérdések sorában.


A hírügynökség megjegyzi, hogy Európán belül Romániában él a legnépesebb roma lakosság, létszáma eléri a kétmilliót. (mti, agerpress)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS