2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összemennek a jegesmedvék

2009. augusztus 27. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Kisebbek lettek a jegesmedvék az elmúlt száz év alatt - derül ki a Journal of Zoology szaklapban megjelent tanulmányból. A XX. század elejéről fennmaradt jegesmedve-koponyákat és a század második feléből származó maradványokat összehasonlítva lengyel és dán kutatók megállapították, hogy az elmúlt évszázadban megváltozott a medvék formája és nagysága.

Ez a kutatók szerint valószínűleg a környezetszennyezés és az északi-sarki jégtakaró csökkenésének a következménye. A növekedést korlátozhatja a szennyező anyagok okozta fizikai stressz a jegesmedve szervezetében, valamint az a tény, hogy az állatnak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie az élelem megszerzése érdekében.

"Mivel a jégtakaró olvad, a jegesmedvéknek sokkal nagyobb energiára van szükségük a vadászathoz" - magyarázta Cino Pertoldi, az Aarhusi Egyetem biológus professzora, a kutatócsoport vezetője. Hozzátette, egyértelmű, hogy az az állat, amelyik éhezik, kisebb termetű lesz, mint jóllakott társa.

A kutatók 300 koponyát vizsgáltak meg, és kiderült, hogy a múlt század második feléből származó koponyák 2-9 százalékkal kisebbek a korábbiaknál. A koponyák formáját tekintve is talált eltéréseket, amelyek okát azonban nem tudták megállapítani. A tudós szerint ezek a változások összefügghetnek a környezettel, különösen az Északi-sarkon található szennyező anyagokkal, amelyek a jegesmedve szervezetében is jelen vannak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS