2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amundsen hidroplánjának roncsait keresi egy expedíció

2009. augusztus 25. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A norvég haditengerészet egyik hajója annak a francia hidroplánnak a roncsait keresi a Barents-tengeren, amelynek fedélzetén több társával együtt 81 éve eltűnt Roald Amundsen, a legendás felfedező.

A tíz naposra tervezett vállalkozás során a tengeralatti felderítésre is alkalmassá tett KNM Tyr hajó 120 négyzetkilométeres övezetet fésül át Bjornoya szigetétől északnyugatra, hogy megkeresse a Latham 47 típusú gép motorját. Mivel a gép fából készült, úgy gondoljuk, a géptest nem maradt fenn – mondta el az AFP-nek Vegard Hatten, a norvég haditengerészet szóvivője.

Amundsen volt az első felfedező, aki végighaladt az Északnyugati átjárón (1903-1906), majd az angol Robert Scott kapitánnyal folytatott drámai vetélkedés során 1911-ben elsőként jutott el a Déli-sarkra. 1926-ban Amundsen az olasz Umberto Nobile és az amerikai Lincoln Ellsworth társaságában léghajón repült át az Északi-sark fölött.

Két évvel később, 1928. június 18-án a norvég kutató, valamint honfitársa, Leif Dietrichson és velük együtt négy francia eltűnt a Barents-tenger térségében, miközben a Latham 47 típusú gépen megpróbáltak segítséget nyújtani Umberto Nobile számára, aki egy újabb sarki expedícióról visszatérőben társaival egy jégtáblán rekedt.

Amundsen és társai eltűnésének körülményei ismeretlenek, az eltűnt hidroplánnak a múltban eddig csak egy úszóját és egy üzemanyagtartályát találták meg. Az észak-norvégiai Tromsö múzeumában őrzött tartály sérüléseiből arra lehetett következtetni, hogy Amundsen gépe kényszerleszállást hajtott végre a tengeren. Umberto Nobilét és expedíciójának egy részét egyébként később sikerült megmenteni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS