2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Rükvercben" kering az újonnan felfedezett bolygó

2009. augusztus 14. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

A bolygók általában ugyanabban az irányban keringenek csillagjuk körüli, amelyben az a tengelye körül forog, ám akad kivétel, ilyen a most felfedezett WASP-17 jelű planéta, amely "rükvercben", azaz retrográd irányban halad pályáján.

A bolygót az Egyesült Királyság több egyetemének közös vállalkozásaként üzemeltetett WASP (Wide Area Search for Planets) projekt keretében fedezték fel a genfi obszervatóriummal együttműködésben. A felfedezés David Andersen (Keele-i Egyetem) és Amaury Triaud (genfi obszervatórium) nevéhez fűződik – olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.

A WASP-program keretében kis átmérőjű objektívekkel rengeteg csillag fényerősségmérését (fotometriai mérését) végzik el automatikusan, majd a mintából szintén automatikusan kiszűrt "gyanús" objektumokat nagyobb távcsövekkel, célzott megfigyelésekkel vizsgálják tovább, megerősítve vagy elvetve a vizsgált csillag körüli bolygó létezését. A projekt két kamerarendszert használ, az egyik La Palma szigetén, a másik pedig Dél-Afrikában működik, így a megfigyelésekkel az egész égboltot lefedik.

A mostani a 17. Naprendszerünkön kívüli, úgynevezett exobolygó, amelyet a WASP-projekt keretében fedeztek fel. A csillag, s a bolygója, a WASP-17 jelű planéta ezer fényévnyire van Naprendszerünktől. A felfedezők szerint a WASP-17 retrográd mozgása a jelek szerint annak köszönhető, hogy túl közel került egy nagyobb bolygóhoz. A két planéta közötti gravitációs kölcsönhatás "fordíthatta" meg a WASP-17 jelű bolygó keringésének irányát. A WASP-17 tömege fele akkora, mint a Jupiteré, mérete viszont a kétszerese. Ennek folytán a bolygó sűrűsége hetvenszer kisebb, mint Földünké. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS