2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több amerikai nő piál és vezet

2009. augusztus 08. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

Egyre több nő italozik, sőt ül volán mögé ittas állapotban az Egyesült Államokban, miközben a férfiaknál éppen csökkenés tapasztalható az ilyen szabálysértések terén.

Az FBI-nak az ország 56 százalékára vonatkozó adatai szerint 2007-ben 28,8 százalékkal több nőt tartóztattak le alkohol vagy drog hatása alatti autóvezetés miatt, mint 1998-ban, míg ugyanezen időszak végére a férfiaknál 7,5 százalékkal csökkent az esetek száma. Kaliforniában például 1998-ban az összes ilyen letartóztatás 13,5 százaléka érintette a nőket, 2007-ben pedig ez az arány már 18,8 százalék volt.

New York állam Westchester megyéjében - ahol a múlt hét elején egy ittas nő nyolc ember, köztük a saját halálát okozta - évente két százalékkal emelkedik a részeg vezetés miatt előállított nők száma, sőt az intézkedők egyre többször találnak ilyenkor gyereket is a hátsó ülésen. A részeg sofőrök sokszor viszik magukkal gyerekeiket, ami egy szakértő szerint a gyerekbántalmazás egyik formája.

Egy anya tizenéves lányával és annak barátjával járta végig a klubokat, majd részegen balesetet okozott, melyben meghalt a fiú. Egy másik esetnél - mint utóbb kiderült - 0,27 százalékos alkoholszinttel vezetett egy anya, gyerekei az út végén rémülten menekültek a szomszédokhoz, akik kihívták a rendőrséget.

Egy szövetségi tanulmány adatai szerint az alkohollal visszaélő, napi négy italnál többet fogyasztó nők aránya egy évtized alatt (2002-ig) 1,5 százalékról 2,6 százalékra emelkedett, a 30 és 44 év közötti nők körében pedig több mint kétszeresére, 1,5 százalékról 3,3 százalékra nőtt. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS