2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vacsora utáni séta csökkenti a vércukorszintet

2009. július 29. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

Az esti étkezés után egészséges járni egy kicsit, kiváltképp azoknak, akik felnőttkori cukorbetegségben szenvednek - állapította meg egy új amerikai tanulmány, amelynek eredményeit a Journal of the American Medical Directors Association közölte.

Evés után megemelkedik a vércukorérték, elsősorban a cukorbetegeké. Ezt már korábban is vizsgálták, különösen azért, mert ez erősen függ attól, hogy a megevett szénhidrátok mennyire gyorsan szívódnak fel, szaknyelven szólva: milyen magas a glikémiás indexük.

A kutatók főleg reggelizés után figyelték a változást, mert a reggeli szokásos ételei, a fehér kenyér vagy a gabonapehely glikémiás indexe nagy, és az étkezés befejezése után a vércukor hirtelen magasra ugrik. Azt találták, hogy a reggelizés után végzett mozgás, például kerékpározás kedvezően csökkentette a vércukor emelkedésének mértékét. Érdekes módon az ebéd előtt vagy után végzett sportolás nem járt hasonló eredménnyel.

Sheri R. Colberg
és munkatársai 12, cukorbetegség miatt kezelt embert vizsgáltak, akik önként vállalták, hogy az esti étkezés előtt egyik visszerükbe beépítsenek egy olyan tűt, amely lehetővé teszi a vércukor rendszeres mérését. Nők és férfiak azonos létszámban voltak a csoportban.

Az önkéntesek véletlenszerű sorrendben egy este járószalagon, mérsékelt sebességgel gyalogoltak 20 percet, majd megették vacsorájukat. Egy másik este csak vacsoráztak, de sem evés előtt, sem utána nem gyalogoltak. A harmadik nap estéjén elfogyasztottak egy ugyanolyan estebédet, mint a többi alkalommal, majd negyedóra múlva elindultak a járószalagon.

A vizsgálat nagy meglepetéssel nem szolgált: a részt vevő cukorbetegek vércukorértéke evés után megnőtt, de azon az estén, amikor az önkéntesek utána jártak egyet, a kedvezőtlen változás szinte alig érvényesült. Az étkezés előtti gyaloglás viszont nem járt értékelhető előnnyel.

A kutatócsoport azt ajánlja a felnőttkori, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, hogy az esti főétkezést követően keljenek föl az asztaltól, és ha megoldható, sétáljanak egy félórát. Ez egyébként valószínűleg azoknak is hasznára lesz, akiknek nincs cukorbetegségük. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS