2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mesterséges zátony lesz a második világháborús hajóból

2009. május 28. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

A világ második legnagyobb mesterséges zátonyává válik egy hajó, melyet az amerikai légierő utoljára rakéták és űrhajók szállítására használt. A kiszolgált Hoyt S. Vandenberg Florida legdélibb csücskétől, Key Westtől mintegy 11 kilométerre található.

A helybéliek azt remélik, hogy a mesterséges zátony népszerűvé válik: halakat, velük együtt horgászokat és búvárokat egyaránt vonz majd. A környékbeli természetes zátonyokat is tehermentesíti, egyúttal növeli a turistaforgalmat. A hivatalnokok és üzletemberek abban reménykednek, hogy a hajó végső nyughelyén a tengeri környezetet és a válság által megtépázott helyi gazdaság fellendülését egyaránt szolgálja.

A 17 ezer tonnás, 159 méter hosszú második világháborús szállítóhajót először robbanóanyag segítségével 43 méter mélyre, a tengerfenék homokjáig kellett elsüllyeszteni. süllyedt. A projekt kb. 6 millió dollárba került, elsüllyesztés előtt a hajót megtisztították olyan szennyezőanyagoktól, mint az azbeszt, vezetékek, festék és más, potenciálisan mérgező anyagok, melyek ártalmasak lehetnének a tengeri ökológiára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS