2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Mars hideg és nedves lehetett

2009. május 21. 10:39, utolsó frissítés: 10:39

A Mars egykor hideg és nedves lehetett, a fagyos vidéken is előfordulhatott az élet fenntartásához szükséges víz - állítják kutatók a Nature tudományos magazinban.

Régi vita folyik arról a tudósok körében, hogy az egykor igen hideg vörös bolygó felszínén lehettek-e olyan körülmények, melyek mellett a víz nem kizárólag fagyott állapotban volt jelen. Számítógépes modelljük segítségével a madridi Universidad Autonoma és a NASA kutatói most megmutatták, hogy ez lehetséges.

Az oldott ásványi anyagokat tartalmazó folyadékok fagyáspontja jóval a tiszta vízé, azaz nulla Celsius fok alatt van. "Eredményeink egybevágnak a Mars-járó adataival, valamint a klímamodellekkel, és azt sugallják, hogy a korai Mars egyszerre volt hideg és nedves" - írja Alberto Fairen és kutatócsoportja a közleményben.

Ma már elegendő bizonyíték van rá, hogy a marsi pólusokon nagy mennyiségben volt fagyott víz, és egykori vízátfolyásokra utaló geológiai jellegzetességeket is felfedeztek a bolygó felszínén. A víz jelenléte kulcsfontosságú annak eldöntésében, kialakulhatott-e élet a Marson, akár mikroorganizmusok formájában is.

A spanyol-amerikai kutatócsoport modelljében szétmállott bazaltot használt a marsi talaj összetételének utánzására. Elemzésük azt mutatta, hogy néhány ásvány jelentősen csökkenthette a vörös bolygón egykor volt víz fagyáspontját, azaz folyékony formában is jelen lehetett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS