2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cukorbetegség ellen fokhagyma?

2009. február 09. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Japán kutatók vizsgálatai szerint a fokhagymában olyan anyag található, amely a cukorbajos egereknél csökkenti a magas vércukorszintet. A sikeres állatkísérletek után cukorbetegek bevonásával tervezik a tudományos munka folytatását.

A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fűszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A természetgyógyászatban rákellenesnek is tartják, föltételezik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsága van, és már régóta megfigyelték kedvező hatását cukorbetegségre. A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai pedig fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájára hatékony.

A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium és az allaxin nevű vegyület. Újdonság az is, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos. Ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS