2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nehezebb az út a Mount Everestről lefelé, mint felfelé

2008. december 29. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

A Mount Everestről lejönni nem gyerekjáték: a 212 hegymászó közül, akik életüket vesztették a Föld legmagasabb hegyének megmászása közben, legtöbben a visszafelé vezető úton haltak meg, méghozzá 8000 méteres magasság felett - állapították meg a Massachusetts General Hospital kutatói, akik első ízben elemezték az expedíciók során bekövetkezett halálesetek okait.

A halál leggyakoribb okának a végső kimerültséget, a többi hegymászótól való leszakadást, valamint az előrehaladott napszakban történő csúcsra érkezést említik a kutatók - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A szerencsétlenül jártak közül sokan megzavarodtak, elvesztették az irányítást testük felett vagy elájultak. A kutatók szerint mindezt az okozhatta, hogy az agy a magasság következtében megduzzadt, agyi ödéma keletkezett. Tüdőödéma ezzel ellentétben igen kevés hegymászó halálát okozta, éppúgy, mint a lavina vagy jégomlás.

A serpáknak, a Himalája-régió hordárként felbérelt hegymászóinak nagyobb a túlélési esélye, mint a külföldről érkező hegymászóknak. Ezt a jobb akklimatizációra lehet visszavezetni, vagy utalhat arra is, hogy a jobban alkalmazkodott hordárok kelendőbbek az expedíciók során - vélik a tanulmány szerzői. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS