2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nő az anorexiás férfiak száma

2008. szeptember 19. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Nem csak a nők körében terjed ijesztően az anorexia: Hubert Lacey, egy Marylebone-i kórház pszichológusa azt állítja, az utóbbi időben több férfi fordult hozzá anorexiás gondokkal, mint nő. Ugyanezt támasztja alá a Harvardi Egyetem tavalyi tanulmánya is, amely szerint az anorexiás és bulimiás betegek negyede férfi.

"Sokkoló a jelenség, hihetetlen, hogy mennyire gyorsan terjed ez a betegség a férfiak körében. Az anorexiás férfiak aránya ijesztő mértékben növekedik mintegy két éve" - magyarázta Lacey. Míg a brit kutatók szerint tíz anorexiásból egy férfi, az amerikai szakértők szerint a valódi arány tízből három.

Jeanette Downie, az egyik Glasgow-i kórház orvosi igazgatója szerint a gondot elsősorban az okozza, hogy manapság a férfiakra is nyomás nehezedik a külsővel kapcsolatos elvárások terén. Szerinte változtak a férfiak feszültséglevezető módszerei is: az erőszak semmilyen formája nem jelent már megoldást a stresszre.

"A férfiak emiatt magukba zárkóznak és az elfojtott problémák étkezési rendellenességekhez vezetnek" - fejtegette Downie. Hozzátette, gyakran az orvosok sem diagnosztizálják helyesen az anorexiát - egyszerűen nem feltételezik, hogy egy férfi súlycsökkenését ez a betegség okozza. (romantica/daily mail)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS