2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Globális felmelegedés? Jön a hideg amerikai tudósok szerint

2008. szeptember 10. 10:07, utolsó frissítés: 10:07

Amerikai tudósok szerint jegelni kell a globális felmelegedés elméletét, 2008 első hat hónapja ugyanis az utóbbi 5 év leghűvösebb féléve volt. Don J. Easterbrook, a Nyugat-Washingtoni Egyetem nyugalmazott geológus professzora azt állítja, hogy az utóbbi 30 évben megfigyelt felmelegedés lezárult.

Easterbrook – aki nyolc könyv és 150 tudományos publikáció szerzője – azt jósolja: 2065 és 2100 között a Föld több pontján csökkenni fog a hőmérséklet, és a század végén a mostaninál alig 1 fokkal hűvösebb lesz az időjárás. Elmélete szöges ellentétben áll számos olyan teóriával, amely szerint 2100-ig legalább 10 fokos globális felmelegedés következik be.

A nyugalmazott professzor már márciusban globális lehűlést jelzett előre, amelyet most igazolva lát a hűvös időjárásban. Szerinte 2008 második fele is hidegebb lesz, mint az utóbbi évek hasonló időszaka. Omar Baddour, a Meteorológiai Világszervezet szakértője megerősítette, hogy az év második hat hónapja a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása miatt hűvösebb lesz, mint korábban.

Ugyancsak a globális felmelegedésben kételkedők közé tartozik Robert Giegengack, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki elmondta, hogy az elmúlt egymilliárd évnek csak 5 százalékában volt olyan hideg a Földön, hogy a pólusokon tartós jég maradhatott fenn. A bolygó történetének nagy részében a hőmérséklet melegebb volt, mint az utóbbi 200 évben – tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS