2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy dózisú C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését

2008. augusztus 08. 14:28, utolsó frissítés: 14:28

A C-vitamin-injekciók lassíthatják a rákos daganat növekedését amerikai kutatók szerint. Az 1970-es évektől folynak kutatások, amelyek a C-vitamin esetleges daganatellenes hatásával foglalkoznak. Scot Ewan Cameron és a Nobel-díjas Linus Pauling úgy találta, hogy a C-vitamin képes gátolni a tumorok növekedést. Eredményeiket azonban "felülírták" későbbi vizsgálatok, így a Mayo-klinikán végzett kutatások, amelyek a terápia alacsony hatásfokáról számoltak be.

Mark Levine, a bethesdai National Institute of Health kutatója szerint, aki eredményeiről, az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceedings of National Academy of Science-ban számolt be, a C-vitamin hatásos, de csupán igen magas dózisokban, amelyeket intravénásan juttatnak be a szervezetbe: ebben az esetben az aszkorbinsav akár 50 százalékkal képes csökkenteni az egereknél a hasnyálmirigy-, petefészek- és az agydaganat súlyát és növekedési rátáját.

Az agresszív tumorfajtákban szenvedő rágcsálóknak naponta intravénásan vagy a hasüregbe fecskendezték a C-vitamint, ily módon garantálva az aszkorbinsav magas koncentrációját.

Mark Levine magyarázata szerint perorális alkalmazással lehetetlen elérni a C-vitamin magas koncentrációját.

"Amikor magas C-vitamin-tartalmú élelmiszereket fogyasztunk, amelyek napi szinten 200 miligrammnál több aszkorbinsavat tartalmaznak - például két narancsot és egy adag brokkolit -, a szervezet meggátolja, hogy a vérben túl magas legyen a vegyület szintje" - magyarázta Mark Levine.

A kutatás váratlan eredményekkel szolgált. A C-vitamint hagyományosan antioxidáns vegyületként tartják számon, amely megvédi a sejteket az úgynevezett szabadgyökök káros hatásától. Ám amikor a kutatók az aszkorbinsav tumorellenes hatását vizsgálták, kiderült, hogy az effektus a daganatsejteket körülvevő folyadékban képződő hidrogénperoxidnak köszönhető. Az egészséges sejtekre a C-vitamin nem gyakorolt semmiféle hatást.

Következésképp a C-vitamin nagy dózisokban a várt antioxidáns hatás helyett prooxidánsként viselkedett, szabadgyökök és hidrogénperoxid képződését segítve elő, amelyek a kutatók feltételezése szerint megölik a tumorsejteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS