2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óceánban érlelik a pezsgőt

2008. június 04. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Óceánban érlelt pezsgőt az egyik legősibb francia pezsgőgyártó családi cég, a Roederer.

Az ötletet az adta, hogy a normandiai Mont Saint-Michel öbölben 15 méter mélyen mindig 10 Celsius-fokos az Atlanti-óceán vize, ez a hőmérséklet pedig ideális a pezsgő érleléséhez.

Louis Roederer - a cég elnöke - egyelőre csak pár tucat üveg pezsgőt süllyesztetett az öbölbe, de nem temette be őket, mivel hagyni akarja, hogy az áramlat kedvére ringassa a palackokat. Az üvegeket természetesen rögzítették annyira, hogy ne sodródhassanak el.

Roederer egy év múlva mintát vesz mind vízi, mind szárazföldi pincéjéből és összeveti, hogy melyik pezsgő ízletesebb. Ő egyébként az első, aki pezsgőt tengerben érlel.

Borral folytak már hasonló kísérletek, melyek eredménye az lett, hogy a vörösre kevésbé hat a tenger, mint a fehérre, de hogy jobb-e a tengeri, mint a pincei, az nem egyértelműen eldöntött.

A Roederer pezsgőgyárat 1776-ban alapították. A cég Franciaország egyik legutolsó független, családi vállalkozása. Nedűje igen drága, ebből is következőn a cég csupán a francia pezsgőtermelés 1 százalékát adja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS