2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harrison Ford gyantázós reklámja az esőerdők védelméért

2008. május 21. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Gyantával tépik ki Harrison Ford mellszőrzetét abban a közszolgálati reklámfilmben, amelynek üzenete, hogy a trópusi esőerdők kiirtása az egész bolygó életét befolyásolja. A színész a Lost There, Felt Here (ott eltűnt, itt éreztük) mottóval meghirdetett nemzetközi környezetvédelmi kampány számára forgatta a filmet.

Miközben a színész új Indiana Jones-filmjét népszerűsíti Cannes-ban, New Yorkban kedden megtartották a trópusi esőerdők kiirtása elleni kampány sajtókonferenciáját.

Ford, aki a programot útjára bocsátó washingtoni székhelyű Conservation International igazgatótanácsának tagja, ritkán vállal ilyen típusú tévéreklámokat, de ezúttal szó nélkül elfogadta a forgatókönyvet.

"Ott voltam, amikor felvették. Valóban fájdalmas volt. Látszott az arcán, hogy nem csak megjátszotta" - árulta el a szervezet vezetője. "Amikor esőerdőket irtanak és égetnek fel, tonnaszám kerül a széngáz a levegőbe, amit belélegzünk. Az esőerő minden darabja, amit ott tépnek ki, minket sebez meg" - érvelt a hirdetésben Ford.

A környezetvédő szervezet szerint a trópusi esőerdők kiirtása az üvegházhatást előidéző káros gázok legalább 20 százalékát engedi a légkörbe: többet, mint amennyit a világ összes autója, teherautója és repülőgépe.

A manhattani sajtóértekezleten Bharrat Jagdeo, Guyana elnöke elmondta, hogy országában az amazonasi esőerdők 80 százalékát sikerült megőrizni, és egyben felajánlotta, hogy vegyék nemzetközi védnökség alá ezt az erdőséget, és cserébe támogassák anyagilag az országot a környezet megkíméléséért. "Értékesebbé kell tennünk a fák életben hagyását a kivágásuknál" - fogalmazott az elnök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS