2018. május 27. vasárnapHella
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fogamzásgátló tabletta férfiaknak

2008. március 27. 08:21, utolsó frissítés: 08:21

Férfiak által szedhető, biztonságos, hatékony és visszafordítható változást okozó hormonális fogamzásgátló tablettát alkotott egy nemzetközi kutatócsoport.

Az áttörést amerikai, ausztrál, német, továbbá kínai, olasz, holland és svájci hormonkutatók 18 fős csoportja jelentette be. Közlésük szerint a szer ugyanolyan hatékony, mint az ondóvezeték elkötése.

A tabletta fő összetevői között található a női fogamzásgátlók egyik alapvető komponense, a progesztin, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron. A progesztin a kutatók szerint szabályozza a spermatermelés mennyiségét és idejét.

A hormonkutató orvosok egyike, David Handelsman úgy becsüli, hogy három éven belül forgalomba kerülhet a tabletta. Az áttörésről beszámoló The Washington Times szerint a nagy gyógyszergyártók azonban nem karolják fel a férfi fogamzásgátlás ügyét. Lanyha érdeklődéssel figyelik az eredményeket, mivel az ilyen szerek előállítása szerintük nem kecsegtet nagy jövedelemmel.

Az újság szerint a fogamzásgátlás a világ legnagyobb részén "női dolog". A fejlett országokban az esetek 73 százalékában a megelőzést nők végzik az ENSZ adatai szerint. A férfiak elsősorban óvszerhasználattal vagy az ondóvezeték elkötésével védekeznek, előbbi 13, utóbbi 6 százalékot képvisel.

Az Egyesült Államokban azonban a férfiak mind nagyobb hányada támogatja a fogamzásgátlás terhének megosztását - számolt be kutatásairól Elaine Lissner, egy nem hormonális megelőzési módszerekkel foglalkozó kaliforniai központ vezetője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS