2018. június 18. hétfőArnold, Levente
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Doraemon a japán animáció nagykövete lesz

2008. március 17. 19:30, utolsó frissítés: 19:30

Doraemont, a jövőből érkezett híres, macskára emlékeztető japán animációs figurát a manga képregény utazó nagykövetévé nevezik ki, hogy előmozdítsa a japán népi művészetek és általában a szigetország nemzetközi népszerűsítését.

Doraemon egy gyerekeknek szóló japán manga képregény huncut és segítő figurája, amelyet Fudzsio F. Fudzsiko jegyez (akit valójában Fudzsimoto Hirosinak hívnak). 1969-ben tűnt fel először japán folytatásos képregényekben, majd tévésorozatok és rajzfilmek hősévé vált.

"Nagykövetté nevezve ki Doraemont azt szeretnénk, hogy külföldön jobban megértsék a japán animációs filmeket és jobban megszeressék a japán kultúrát" - mondta el az AFP-nek a japán külügyminisztérium illetékese.

Szerdára tűzték ki a hivatalos ceremóniát, amelynek során egy Doraemonnak öltözött személy Komura Maszahiko külügyminiszter kezéből átveszi a megbízólevelét. Az animációs hős ezután nagy útra indul: videofilmeken mutatja be világszerte a japán élet különböző vonatkozásait.

Doraemon egy válságba jutott tizenéves megsegítésére érkezik a Földre a jöbővől és különböző futurista szerkentyűket vet be az ifjúért. Minden japán jól ismeri, egész Ázsiában és a nyugati mangarajongók körében is népszerű.

A macskára emlékeztető robot az eredeti manga szerint 2112. szeptember 3-án "született". Súlya 129,3 kiló, 129,3 centi magas, ugyanilyan magasra képes felugrani és óránként 129,3 kilométeres sebességgel tud futni. Retteg az egerektől és gyűlöli a patkányokat, azok meg is ették a füleit.

Doraemon hasán egy negyedik diemenziós zseb van, amelyből elképesztő futurisztikus eszközöket képes kiemelni. A japán külügyminisztérium reméli, a kék macska képes lesz arra is, hogy igen sok emberrel a 21. században is megszerettesse a szigetországot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS